Způsob stravování na dovolené je v podstatě určován zejména typem dopravy či zájezdu a cenou. V posledních letech však došlo ke značnému srovnání cen, takže typicky české paštikářské dovolené postupně mizí.
Ceny potravin v tuzemsku a zahraničí
Často se traduje, že potraviny jsou ve světě drahé. To již několik let není pravda, protože růst cen potravin v ČR již vyhnal ceny na úroveň mnoha zemí západní Evropy. Ve většině zemí není problém nakoupit potraviny v supermarketech za ceny stejné či nižší než v ČR, navíc je často kvalita znatelně lepší.
Levně vychází zejména běžné potraviny, nákup hotových jídel, baget či předvařených polotovarů je samozřejmě často opravdu drahý. V chudších zemích je nižší cena práce a restaurace nabízí dostupné ceny, naopak ve vyspělých zemích jsou jídla v restauracích extrémně drahá i pro místní.
Vaření a vlastní zásoby
Vlastní zásoby silně limituje zejména doprava. Do letadla nemáte šanci zabalit zásoby na týden pobytu, navíc je často přeprava jídla zakázaná. Lepší možnosti jsou u zájezdů autobusem či u dopravy autem, kdy obvykle není problém přibalit potraviny.
Vaření z vlastních zásob se vyplatí zejména v drahých zemích, jako je například Norsko, Švýcarsko či Island. Vaření se také nevyhnete při pobytech v kempech, apartmánech či u delších treků. V mnoha zemích se však vyplatí nakoupit zásoby až na místě, zejména v případě mnoha asijských zemí, v Jižní Americe, na Balkáně či v postsovětských zemích.
Kde se vyplatí objednat stravu?
Možnosti vlastního stravování limituje několik faktorů – čas, možnost dopravy a cena místní práce. Například v zemích s poměrně levnou pracovní silou, jako je například Bulharsko, Thajsko či Egypt, je výhodnější raději zaplatit za polopenzi či plnou penzi a užívat si uspořeného času.
V zemích západní Evropy či USA je práce velice drahá a proto vyjde například oběd snadno i na 500 Kč za osobu. Vyplatí se proto sledovat konkrétní ceny, protože pro čtyřčlennou rodinu může být cena za polopenzi značně vysoká. Druhým faktorem je čas a možnosti vaření.
Pokud se jedná o letecký zájezd do nějakého hotelového resortu, těžko zde budete hledat supermarket a na hotelovém pokoji uvaříte leda čaj. U těchto zájezdů je však obvykle i cenově dostupná polopenze přímo v hotelu. Vyplatí se však omezit stravování v restauracích, zejména v centrech větších měst bývá opravdu draho. Při cestě autem do extrémně drahých zemí je zpravidla výhodnější dovézt vlastní potraviny a vařit z vlastních zásob.