Typická česká dovolená v devádesatých letech, která často přetrvává dodnes, to je napěchované auto konzervami, cestovním plynovým či elektrickým sporákem a vyváření „plné penze“ po celou dobu pobytu vlastními silami. Zajímavosti, příběhy, ověření, jak moc se podobný typ stravování vyplatí.
Fiktivní příběh dovolené několika rodin
Stávalo se to běžně, několik domluvených rodin se společně vydalo na dovolenou zejména do Chorvatska. Na anténu rádia si posádky upevnily barevnou mašličku, aby se na dálnici po cestě lépe poznaly. Kromě oblečení a gumových potřeb k vodním radovánkám byly kufry aut naplněny jídlem, co mělo dobrou trvanlivost. Takže nechyběly „lančmíty“ (luncheon meat), všechny možné párky s fazolemi, a kde nebyly přibaleny řízky, tak to nebyla česká dovolená!
Moderní fastfoodová éra se postupně mění, na trh přichází nové produkty, takže se někdy od přelomu milénia prosadily do kufrů aut mířících za sluncem na jih těstoviny s instantní omáčkou v pytlících nebo kelímcích. Rodiny si obvykle koupí v destinaci pouze balenou vodu a jinak jsou těmito dobrotami vybaveny velmi dobře a tráví určitou část dne vařením a hodování počesku.
Dovolená je o něčem jiném, úspora nemusí být citelná
Pohled na moderní dovolenou je poněkud odlišný. Vůbec není nutné mít zaplacenou danou penzi v hotelu nebo jiném ubytovacím zařízení, není problém držet se vlastní stravy, ale… Není rozhodně finančně neúnosné zaměřit se na místní produkty a suroviny z tržišť a supermarketů. Zaprvé, pokud nakupujete konzervy u nás, ona už to také není zrovna levná záležitost v poslední době. Pytlíků s těstovinami se to týká rovněž.
Zadruhé naproti tomu čerstvé pečivo z pekárny, kousek místního sýra, fantastické domácí ovoce a zelenina (narozdíl od toho, co se vozí do Česka, které v tomto ohledu působí bez nadsázky jako smetiště Evropy), to je úplně jiný požitek a splynutí s danou lokalitou na dovolené, než trenčianský párok s fazoľou nevalné kvality a chuti. Na večeři se dá alespoň několik večerů během pobytu zajít do nějaké obyčejné místní taverny. Téměř všude dostanete velkou porci kvalitního pokrmu a cena může zůstat na úrovni té u nás. Požitek je ale nesrovnatelný.
Pokud tedy trváte na vlastních surovinách, co s sebou?
Dávejte si předně pozor na trvanlivost a životnost jednotlivých produktů, protože prostě jedete na letní dovolenou a teploty jsou navzdory klimatizacím v autě i na pokojích docela vysoké. Většina ubytovacích kapacit má v případě vlastního stravování skromnou kuchyni, takže není potřeba vozit cestovní vařič. Snažte se sehnat ubytování s lednicí, to je velká výhoda ve všech ohledech. Ale opravdu se zároveň seberte a vyražte i na místní jídlo.